Kürtőskalács

Kürtőskalács

Hozzávalók:
3 dl tej
2 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
2 tojás
5 dkg vaj

Elkészítés:
1 dl langyos tejbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet, tojást, cspiet sót, olvasztott vajat és 2dl tejet öntünk hozzá, majd simára dagasszuk. A dagasztott tésztát cipóvá formázzuk és kiolajozott tálban letakarva, 50 perd alatt duplájára kelesztjük. Kelesztés után a tésztát lisztezett munkalapon kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 3 cm széles szalagokra vágjuk. A fadorongokat vajjal vagy olajjal többször átkenjük és a tésztacsíkokat egyenként csigavonalban feltekerjük. A feltekert tésztát vizes ecsettel megkenjük és kristálycukorba hempergetjük, majd faszénparázs fölött folyamatosan forgatva készre sütjük.