Szegedi halászlé

Szegedi halászlé

Hozzávalók:
60 dkg tisztított ponty
60 dkg tisztított harcsa
40 dkg vöröshagyma
1 dkg fokhagyma
1 db erős paprika
2 dkg só
4 dkg szegedi fűszerpaprika

Elkészítés:

A megtisztított halakat kifilézzük, majd kb. a harmadát félretesszük. Fazékba feltesszük főni a halat a csontokkal, fejjel együtt. Hozzáadjuk a félbe vágott vöröshagymát, majd sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a fokhagymát is és megszórjuk őrölt pirospaprikával. Felöntjük 2 liter vízzel, és lassú tűzön kb. 2-2 és fél órát főzzük.
A megmaradt halfiléket beirdaljuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk. Ha az alaplé elkészült, átpasszírozzuk egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben a kimert halcsontokat. Erre azért van szükség, hogy a halcsontról lejöjjön a hús, és ez fogja tartalmassá tenni az alaplevet. Ha megvagyunk az alaplével, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a már előkészített halkockákat. Ezt követően már csak 10 percig főzzük. Amennyiben volt belsőség a halakban, azt most adjuk a leveshez és további 10 percig főzzük. Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges. Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát, friss kenyeret vagy kalácsot tálalunk hozzá.